Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев настоя МВР да наложи глоби

...
Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев настоя МВР да наложи глоби
Коментари Харесай

Бургаският омбудсман иска глоби за мотористите по закона за шума

Общественият медиатор на Бургас Тодор Стамболиев настоя  Министерство на вътрешните работи да наложи санкции на шумните мотористи, които подлагат на тормоз жителите през късните часове на денонощието.

Сигналите за сходни случаи не са спирали през целия летен сезон, отбелязва омбудсманът в писмо до шефа на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи ст. комисар Павлов и шеф бранш " Пътна полиция " - Бургас гл. контрольор Николов.

Тодор Стамболиев упорства за задълбочена инспекция и надзор. По думите му сигналите идвали от живущи наоколо до главните пътни артерии с добра пътна настилка и без спирания на пътното платно. Бургаският омбудсман отбелязва, че жителите съвсем всекидневно стават очевидци на кошмарните гонки и каскадьорски осъществявания от дузина мотоциклетисти през нощта.

Стамболиев признава, че има и известна компликация при определяне на нарушителите и тяхното санкциониране, само че сигналите за звук от мотоциклети не стопират. Поради това е належащо да бъдат подхванати съответните законови ограничения и сбъднат засилен надзор от страна на Министерство на вътрешните работи, прикани омбудсманът.

Законът за отбрана от шума в околната среда, в член 19 показва, че: " Министърът на вътрешните работи или избрани от него длъжностни лица реализират надзор върху пътните транспортни средства, движещи се по пътищата, отворени за публично прилагане, във връзка с предавания от тях звук в околната среда в сходство със Закона за придвижването по пътищата и подзаконовите нормативни актове по използването му ".

Освен контролът над скоростта, чието надвишаване води до административно наказване " санкция ", а в избрани случаи дори и до лишаване на удостоверение за ръководство на МПС, според нормата на чл.171 от Закона за придвижване по пътищата, органите на Министерство на вътрешните работи имат право да ползват и насилствена административна мярка, каквато е краткотрайно прекъсване от придвижване на пътно транспортно средство, когато шумът възпроизвеждан от него е над откритите правила или структурата му е променена без съответното позволение, както и когато моторното транспортно средство е със снети шумозаглушители - до премахване на неизправността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР